top of page
80Travel good to know

Good to know 

Noord-Amerika is een prachtige bestemming voor een vakantie. Om ervoor te zorgen dat de reis naar Noord-Amerika zo soepel mogelijk verloopt, hebben we belangrijke informatie verzameld. Deze pagina bevat informatie over onder andere geldzaken, benodigde reisdocumenten, verkeersregels en handige weetjes in Noord-Amerika.

 

Neem ook een kijkje bij onze ‘stories’ waarbij verschillende onderwerpen uitgebreider besproken worden. En mochten er nog vragen zijn neem contact op met 80Travel.

Accommodatie fees

Accommodaties kunnen ter plaatsen nog extra kosten rekenen. Houd hier rekening mee met boeken en bekijk de voorwaarden van de accommodatie. Extra kosten komen vaker voor in de grote steden en kunnen bijvoorbeeld zijn resort fee (bijv Las Vegas $45,- per kamer per nacht), parkeerkosten (bijv San Francisco $50,- per dag), toeristen belasting vaak maar een paar dollar per dag of wifi toeslag.

Accommodatie fees

Bagage

Let op bij het boeken van een vlucht of er ruimbagage bij de vluchten zit. Mocht dit niet zo zijn kun je rekenen op zo'n 50-100$ per koffer per traject. Over het algemeen kun je naar Noord-Amerika 1x ruimbagage a 23kilo en 1x handbagage meenemen per persoon.

Vraag hiernaar bij het boeken en bekijk de voorwaarden van de vliegmaatschappij.

80Travel airplane schiphol

Belangrijke data

Bij het plannen van een reis is het belangrijk om rekening te houden met de feestdagen en belangrijke data in Noord-Amerika. Sommige attracties, musea en parken hebben bijvoorbeeld aangepaste openingstijden en er kunnen verschillende festiviteiten plaatsvinden.

Ook kunnen op deze dagen de accommodatie kosten hoger zijn.

Amerika feestdagen

Belastingen / tax

De afgebeelde prijzen in de Verenigde Staten zijn altijd exclusief sales tax. Deze belasting varieert tussen de verschillende staten van 4-15%. Er zijn ook een aantal staten zonder sales tax (Montana, Oregon, New Hampshire), overigens kan hier wel andere belasting worden gerekend dat ligt aan het product maar bij twijfel gewoon even vragen. Naast de sales tax van de staat kan er ook per gebied nog local tax bijkomen klik hier voor de state tax calculator per staat.

Tip reken gewoon altijd 10% erbij dan zit je vaak goed.

Amerika tax rekening

Drinkwater/kraanwater

Het wordt aangeraden het kraanwater in de Verenigde Staten niet te drinken, dit is een slechtere kwaliteit als in Nederland. Koop gewoon flesjes water, de waterfonteintjes in de openbare gebouwen zijn wel goed te drinken.
In de restaurants wordt drinkbaar water geschonken maar vaak is dat niet zo lekker en het heeft een gloor smaak/geur dit is vaak wel gratis, mocht je dit niet willen drinken kan er altijd gevraagd worden om 'bottled water' dit kost uiteraard wel geld.

water in Amerika

Fooien/ tips

Een belangrijk onderdeel van de Noord Amerikaanse cultuur is het geven van fooi. Het is gebruikelijk om bijvoorbeeld in restaurants 15-20% fooi te geven, maar ook voor bijvoorbeeld de bellboy, tourguide en het kamermeisje wordt er vaak een paar dollar fooi gegeven. Let op; soms staat het al op de rekening, dit kun je altijd zelf aan laten passen.

Fooi geven in Amerika

Geldzaken

De bankpas uit Nederland kan over het algemeen gewoon gebruikt worden in de Verenigde Staten. Het is wel handig om een ander betaalmiddel achter de hand te houden in sommige winkels kan het nog wel eens weigeren. Daarnaast is het heel belangrijk om de pas voor vertrek op 'wereld dekking' te zetten.

Contant geld wordt heel veel gebruikt in de Verenigde Staten, en is dan ook aangeraden om dit altijd op zak te hebben tijdens een vakantie. Niet alleen om te betalen maar ook als de bankpas een keer weigert, bij tolpoorten of om fooi te geven.

Een creditcard is heel gebruikelijk in de Verenigde Staten als betaal middel. Naast dat het gemakkelijk is, is het ook heel handig in geval van nood (medisch, autopech). Ook word het gevraagd bij de accommodaties als borgmiddel. Let op er word vaak om de pin code gevraagd.

Amerika geldzaken vakantie

Huurauto

Belangrijk bij het huren van een auto is dat de hoofdbestuurder een creditcard op

zijn/haar naam heeft staan, dit ivm de borg. Wil je meer informatie over hoe het huren

van een auto in de USA te werk gaat, bekijk dan deze video. 

Ben je op zoek naar een huurauto bekijk dan hier de opties van sunny cars.

Auto huren in Amerika

Reizen met kinderen

Reist u met minderjarige kinderen zorg dan dat beide ouders mee reizen of zorg er anders voor dat er een kopie van het paspoort van de afwezige ouder (s) is, en het ingevulde toestemming formulier van de afwezige ouder (s). Mocht er naar gevraagd worden dan scheelt dit veel tijd als u gelijk de documenten kan weerleggen. Klik hier voor het ouder toestemming formulier 
 

Elk kind dient in het bezit te zijn van een eigen geldig paspoort (bij kinderen is de geldigheid van een paspoort 5 jaar).

Met kinderen op vakantie in Amerika

Medisch

De Verenigde Staten hanteren steeds strengere regels met medicatie. Neem daarvoor alleen het benodigde mee, niet te veel en niet te weinig. Daarnaast moet de medicatie aangegeven worden bij de douane en in zijn originele verpakking zitten met etiket. Vraag voor vertrek een recepten lijst op via uw apotheek, dit kan bij controle het proces versnellen. Geef ook aan dat u naar de Verenigde Staten reist.  

Amerika medicijnen

Nationale Parken pas

Er zijn veel nationale parken, om deze nationale parken te bezoeken is het noodzakelijk om entree te betalen. Vaak is dit al snel $30 per auto, maar met de America Beautiful pass betaal je $80 en heb je toegang tot veel nationale parken. In Canada is de Discovery pass van $145,- per auto. De pas kun je van te voren bestellen of bij het eerste park dat je bezoekt aanschaffen en de pas is 1 jaar geldig.

80 america the beautiful pass

Navigatie

Het handigste is bij het huren van een auto een navigatie erbij te huren, dit is vaak wel prijzig. Dit kan zo 100+ euro per week kosten. Natuurlijk kun je ook de navigatie meenemen mocht je deze hebben en als er een USA kaart op staat. Ook al is het een oude de hoofdwegen staan erop en alleen in de grote steden is het soms ingewikkeld.

 

En een andere optie is bepaalde app's te downloaden met navigatie erop. Let wel goed op dat als je geen internet gebruikt dat je de gps kan gebruiken van de telefoon en de kaart van tevoren download. Of bij de Walmart of target een navigatie kopen voor ongeveer $70,- +

Amerika navigatie

Nood hulp

Mocht je hulp nodig hebben van de Nederlandse regering in de USA:

Ambassade in DC +1 202 244 5300 / Consulaat in San Francisco +1 415 291 2033.

In de Nl wereldwijd app of via hun nummer +316 82 38 77 96.

Amerika nood hulp

Pinnen (ATM)

In de Verenigde Staten worden de pin automaten ATM (Automatic Teller Machines ) genoemd. Om gebruik te maken van de pinpas in Amerika moet deze op wereld gebruik staan. Dit kun je vaak aanpassen in de bank app, online of even de bank bellen.
 

Bij de ATM word een fee gerekend voor het pinnen, meestal is dit rond de $4 maar bij bekende toeristen punten zoals de strip in Las Vegas kan dit al snel $10,- zijn. Het kan dan ook voordeliger zijn om meer in een keer te pinnen. Let op soms word een pas bij de ene machine geweigerd en werkt deze wel bij een andere ATM, handig is dan ook meerdere betaalmiddelen te hebben.

Amerika pinautomaat Atm

Reisdocumenten 

Voor iedereen die Noord-Amerika wil bezoeken is een geldig paspoort noodzakelijk. Bij terugkomst uit Amerika en/of Canada moet je je geldige paspoort kunnen tonen. Ook kinderen hebben hun eigen paspoort nodig. Daarnaast moet je een visum hebben, zoals een ESTA ($21 pp) voor Amerika en een ETA ($7 pp) voor Canada. Deze kunnen online aangevraagd worden en meestal heb je binnen 72 uur de uitslag.

Voor meer informatie over hoe je een ESTA aanvraagt bekijk dan deze video.

Amerika ESTA aanvraag

Tanken

Het is in de Verenigde Staten net even wat anders bij het tanken. Vaak moet je eerst van te voren het tankstation in om cash alvast een bedrag te geven en dan geeft de tankbediende de pomp vrij (natuurlijk kun je minder tanken dan krijg je aan het einde het verschil terug). Dit kan ook door de creditcard binnen te geven en een bedrag af te spreken.
Soms kun je buiten aan de pomp de creditcard/pin in de machine doen dan hoef je niet naar binnen. Hier word vaak een postcode gevraagd, soms werkt het om gewoon de lokale postcode in te vullen. Lukt dit niet dan moet je toch naar binnen.

Tanken in Amerika

Tijdzones

De Verenigde Staten zijn heel groot en daardoor zijn er ook verschillende tijdzones. Er zijn

6 verschillende tijdzones variërend van 6 tot 11 uur vroeger dan de Nederlandse / Belgische tijd. Hier onder staan de verschillende tijdzones met de bijbehorende kaart.
Vrijwel alle mobiele telefoons passen direct de tijden aan bij aankomst. Houd rekening met een roadtrip met het tijdverschil voor het plannen van de route en bezienswaardigheden. 

Amerika tijdzones

Uber / Lyft / Taxi

Een goedkoper alternatief voor de taxi in Amerika is Uber of Lyft. Dit werkt gemakkelijk is betrouwbaar en er is veel aanbod. Zorg dat je van te voren de apps download en op je telefoon hebt staan, zodat je ter plaatste gelijk gebruik van kan maken op vakantie.

Amerika taxi uber lyft

Verkeer

Het Nederlandse rijbewijs is gewoon geldig in de Usa en Canada en er is geen internationaal rijbewijs nodig. Er zijn een aantal dingen anders in het verkeer in Noord-Amerika zoals dat je aan beide kanten mag inhalen en bij sommige bochten naar recht mag afslaan bij rood licht. Lees je hier even in. Verder zijn de wegen breder en staan stoplichten aan de overkant van de weg.

Gebruik geen alcohol of drugs in het verkeer en houd je aan de snelheid.

Amerika verkeer

Verzekering

Om ervoor te zorgen dat uw reis zo eenvoudig en stressvrij mogelijk verloopt, raden we altijd aan een reis- en annuleringsverzekering af te sluiten. Geef bij het afsluiten aan dat

het om een reis naar Noord-Amerika gaat, om voldoende medische dekking te hebben. 

Amerika reisverzekering

Voltage

De Verenigde Staten gebruikt andere stopcontacten dan Europa. Zorg dan ook dat je een opzet stukje meeneemt van EU naar VS. Ook is het voltage anders namelijk 110 volt. Let daarom op als je elektrische apparaten meeneemt van thuis dat deze werken met 100-240 volt. Tegenwoordig zijn er ook USBpoorten in veel accommodaties en in de huurauto's. 

Amerika voltage

Wildlife

Noord-Amerika is een uitgestrekt land met een rijke en gevarieerde natuur. Er zijn veel (nationale) parken waar je kunt genieten van het schitterende landschap. Respecteer de dieren en houd altijd afstand sommige dieren zijn gevaarlijk en kunnen giftig zijn. Neem altijd contact op met de visitor centers van de natuurparken voor meer informatie.

Brown Bear Mother and Cubs
bottom of page